Jdi na obsah Jdi na menu
 


Odhalení Zborovského pomníku

Dne 2. července 2013 se část naší historické jednotky II. praporu pěšího pluku 1 "Mistra Jana Husi" zúčastnila znovuodhalení tzv. Zborovského pomníku (někdy označován také jako "Voják na stráži").* Pomník byl historicky odhalen již potřetí. Nabízí se tak samozřejmě paralela k jeho prvnímu představení veřejnosti v roce 1927, kdy byl pomník odhalen právě příslušníky pěšího pluku 1 na nádvoří Žižkových kasáren (autor O. Birma byl také jeho příslušníkem).
*Přesněji se kolegové podíleli jako polovina čestné stráže pomníku, kdy mimochodem byla pěkně ukázána časová posloupnost stejnokrojů (legionář, 1. republika, ČSOB).

Slavnostní ceremoniál odhalení se rozběhl úderem 10. hodiny dopolední. Čas byl zvolen s ohledem na tehdejší historické události u Zborova z roku 1917 (pěší pluk 1 byl dědicem 1. střeleckého pluku ruských legií, který zde bojoval). Pozváno bylo mnoho hostů z řad odborné i laické veřejnosti, představitelů města, policie i místní vojenské posádky. Předně je ale třeba říci, že na obnovení pomníku mají největší zásluhu právě kolegové z KVH Čeští lvi České Budějovice o.s., kteří se postarali o pověstný "boj s větrnými mlýny".
Nesmí se samozřejmě zapomenout ani na šikovné restaurátory, kteří poničenému monumentu vrátili původní vzhled. Co se toho týče, je jasné, že nejvíce přišly k úhoně části pomníku, které trčely do prostoru. Ty bylo potřeba nahradit odpovídajícím materiálem a zapatinovat, aby ladily se zbytkem pomníku. Chybějící části byly doplněny dle dobových fotografií. Kdo zná "vojáka na stráži" z dobových fotografií, ví že součástí monumentu byl i poměrně rozložitě řešený podstavec. Ten se však do dnešní doby nezachoval (ono je ostatně s podivem, že se zachoval pomník samotný). Kvůli nákladnosti tak muselo být přistoupeno k úspornějšímu řešení podstavce, který bude v budoucnu doplněn pamětní deskou. Místo v okolí pomníku dnes může na okolojdoucího působit trochu neupraveně, ale do budoucna se prý v okolí počítá s parkovou úpravou. 
Můžeme s klidným svědomím říci, že autor pomníku Otto Birma by byl na tuto událost zcela jistě pyšný ! Pomník byl znovuodhalen sice ne na úplně původním místě (v parku za JVK - tedy mezi bývalým Muzeem dělnického revolučního hnutí a "Gerberou", kde se sjížděli komunisté z širého kraje), ale zcela určitě v původní kráse a monumentalitě. Po tom, co pomník známe jen z černobílých dobových fotografií, jde o zcela jiný rozměr zážitku. Po dlouhých letech je tak Zborovský pomník opět zpět ve svém domovském městě
(ps. mimochodem je škoda, že se již k nám nevrátí pomník plk. Švece, na stejném místě Senovážného bohužel bude "bazének", resp. nový památník letcům RAF).
Zpětné přivítání "vojáka na stráži" bylo jistě velmi důstojné. Potěšila i vcelku hojná účast veřejnosti. Nechci být
zbytečně negativní, ale jsem zvědav, jak dlouho pomník vydrží bez posprejování či podobného znečištění. Bohužel dnešní uspěchaná postmoderní doba smyslu pro historii atp. moc nepomáhá (a proto také ten podiv nad docela vysokou účastí). Mile rozhodně překvapila i celá hymna (i když vzhledem k datu vzniku pomníku logická). Doslechl jsem se, že prý toto překvapilo více lidí. Dá se říci, že dnes na tu druhou část už nejsme zvyklí. Je jasné, že nežijeme ve vzduchoprázdnu, resp. 1. 1. 1993 se cosi změnilo. Právě proto je takové příležitosti možno vnímat jako sympatické připomenutí dřívějšího stavu (myšleno 1. republiky).
ps. Podotkněme, že v letech 1918-1938 existovala i oficiální verze hymny v němčině a maďarštině...

FOTOGALERIE PRO BOROVANY36 - rajče

porovnani-zp.jpg

Další odkazy na fotogalerie atd.

FB stránka projektu: Zborovský pomník - zde najdete historii pomníku, zajímavosti, životopis O. Birmy, fotogalerie - nálezový stav pomníku, restaurátorské práce, novinové články, dobové fotografie + dokumentace k osazení a znovuodhalení
Odhalení Zborovského pomníku - FB Historické Budějovice
OBRAZEM: Voják na stráži se do Budějovic vrací po třetí - Českobudějovický deník
Zborovský pomník odhalí už po třetí. Díky členům klubu vojenské historie - Českobudějovický deník
OBRAZEM: Budějovice mají pomník legionářům - 5+2 Českobudějovicko
V Českých Budějovicích byl potřetí obnoven pomník padlým u Zborova - Rozhlas.cz, Kristýna Barchini
Odhalení Zborovského pomníku - FB Školička TEDíK
Jihočeská televize - Zprávy ze dne 2. července 2013 - Youtube, reportáž od 4:00
Pomník hrdinů padlých u Zborova - přípravy k odhalení - http://czechlions.rajce.idnes.cz
Odhalení Pomníku hrdinů padlých u Zborova - autor fotografií Marek Podhora, http://czechlions.rajce.idnes.cz