Jdi na obsah Jdi na menu
 


Přezky pro mužstvo ČS armády

29. 9. 2011

Československá armáda ve svých prvopočátcích existence po rozpadu Rakouska-Uherska dál používala výstroj a uniformy RU armády, které byly jen nově označeny, tzv. okolkovány. To se týká i opaskových přezek se znakem R-U monarchie.

1.jpg

zadni_rak.jpg

Nové modely na sebe nenechaly dlouho čekat. První čs. opasková přezka nesla vylisovaný malý státní znak ČSR, jinak konstrukčně odpovídala stále přezkám RU. Na rubu přezky bylo očko a na opasku háček. Přezka byla mosazná (tombaková), hnědě mořená.

3.jpg

Je doposud trochu záhadou, proč armáda používala na přezkách a čepicových odznacích malý státní znak s jiným vzhledem českého lva, než jaký byl na oficiálním znaku republiky. Rozdíl je patrný na první pohled - "vojenský" je hubenější, má jinou hřívu, nejtypičtějším rozdílem je zakončení ocasů u vojenské verze vertikální zakončení ve tvaru lipových listů, na oficiálním znaku horizontální zakončení směřující k hlavě lva.

Roku 1927 byla zavedena nová přezka s opaskem ? rozdíl byl v obráceném zapínání, tedy háček na rubu přezky a očko na opasku. Vzhled malého státního znaku zůstal stejný, tato nová přezka byla rovněž mosazná a hnědě mořená. Upevňování na opasek umožňoval váleček s dvojitým jazýčkem.

4.jpg

Opasek byl zhotoven z 4,5cm širokého a na obou koncích zaobleného řemene z jadrné, hnědé (přírodní) a těžké svrškovice. Jeden z konců řemene byl zahnut dovnitř a v přehybu byla zašita skoba (očko) z mosazného drátu. Na druhém konci řemene uvnitř byla přišita 34cm dlouhá a 3,8cm široká zápinka s 10ti páry dírek. Opasky byly vyráběny ve třech velikostech délek 125, 113 a 100cm.

Kromě těchto dvou typů opaskové přezky pro mužstvo, existovala ještě vycházková verze, která byla větší ? pro širší opasek a s odděleným malým státním znakem, který byl na přezce uchycen čtyřmi zahnutými pacičkami v rozích znaku. Tato přezka byla zlacena.

5.jpg

6.jpg

Mužstvo jezdectva a dělostřelectva používalo dvoutrnový opasek.

Během německé okupace používalo Vládní vojsko dvoutrnové opasky. Armáda Slovenského štátu používala dále opaskové mosazné přezky s vylisovaným znakem Slovenského štátu.

7.jpg

Pro čs. zahraniční armádu byla opasková přezka se státním znakem vyráběna jen v SSSR. Tato byla opět mosazná, ale se zcela odlišným malým státním znakem než před válkou, byla více zakulacena a se zaoblenými rohy.

8.jpg

Po skončení druhé světové války byly opět vyráběny mosazné přezky pro mužstvo předválečné konstrukce. Hlavní rozdíl byl ten, že malý státní znak byl sjednocen s oficiálním znakem republiky.

9.jpg

V poválečném období se také používaly kořistní německé přezky Wehrmachtu, většinou s vybroušenou svastikou, či celým znakem. Tyto přezky byly také mnohdy přeražené na české (je znám exemplář přeražený na přezku se lvem, i s pěticípou hvězdou).

10.jpg

Vyskytují se exempláře, které mají opět trochu odlišný malý státní znak. Nejlépe jde rozeznat opět podle zakončení ocasů. U většiny poválečných přezek jsou konce ocasů zahnuté k hlavě ve stejné výšce, u odlišné verze je zadní ocas zakončen výše než přední. Pravděpodobně bude vysvětlení v odlišných firmách, které přezky vyráběly.

11.jpg

Někdy na přelomu 40tých a 50tých let došlo ke změně, kdy přezky byly raženy na ocelový plech. Vzhled a konstrukce zůstaly stejné. Jak mosazné, tak ocelové přezky byly černěné a nosily se stále na opasku předválečného typu.

Na přelomu 50tých a 60tých let došlo k lakování přezek khaki barvou. To postihlo jen ocelové přezky. Mosazné se již nepoužívaly.

12.jpg

Rok 1963 znamená konec přezek s malým státním znakem. Jsou nahrazeny novou přezkou stejné konstrukce jako předchozí, ale místo malého znaku s vylisovanou pěticípou hvězdou. Přezky byly rovněž lakovány barvou khaki. Nové přezky byly nošeny na novém opasku vz. 60. Ten již postrádal zápinku a byl tak jednodílný, hnědě lakovaný.
Vojáci prezenční služby, především starší mazáci často rádi v 60tých letech nosili dál staré přezky se státním znakem. Toto bylo často nadřízenými trestáno jako kázeňský přestupek.

13.jpg

Další změna přišla roku 1990, kdy z přezek zmizela pěticípá hvězda. Na přezce již nebylo nic vylisovaného a byla dále khaki lakována a nošena na opasku vz. 60. Tyto přezky byly z části vyrobeny jako úplně nové a zčásti přeraženy (přelisovány) z přezek s hvězdami.

14.jpg

15.jpg

Pokud přezky nesly nějaké značení, pak to bylo značení výrobce na háčku. Značky výrobců:
"sluníčko" SSM
CVRK B.WEILOVE